persoonlijke verhalen

Mathieu

Ik ben Kelly, gehuwd met Bjorn en samen hebben we 2 zoontjes. Emiel °11 maart 2016 en Mathieu  °9 mei 2017. Toen Mathieu de dag na zijn geboorte nog steeds geen meconium had gemaakt (de eerste stoelgang moet binnen 24u na de geboorte zijn) besloten ze hem toch eens na te kijken. Zijn buikje was opgezet, hij wou niet drinken en braakte gal. De pediater besloot dan om hem mee te nemen voor een RX van zijn buikje.

Na uren wachten kwam de pediater terug met het nieuws dat Mathieu in de couveuse lag en dat ze onderweg waren vanuit het UZ Brussel om hem te komen ophalen. Er was een meconiumpropje te zien in zijn darmpjes waardoor de stoelgang niet kon passeren. In Brussel zouden ze hem beter kunnen helpen omdat ze er de juiste apparatuur voor hebben.

Ineens ging het allemaal zo snel… Ik mocht hem nog even vasthouden en toen namen de pediater, 2 verpleegkundigen en 2 ambulanciers ons kleine mannetje mee. Voor mij was er geen plaats op de materniteit in Brussel. Ik bleef dus achter zonder baby’tje. Mijn partner is enkele uren later, na het drukke verkeer, naar Brussel gereden.

Na de dood van mijn mama was dit de langste en meest emotionele nacht uit mijn leven.

‘Gelukkig’ was er de volgende dag een plaatsje vrij op de materniteit in Brussel. Met veel moeite en pijn bracht mijn echtgenoot mij met de wagen naar Brussel. EINDELIJK kon ik ons kleine ventje terug zien…

Mathieu verbleef een hele maand op de dienst neonatologie. Het was een maand dat ik en mijn partner eerder naast elkaar leefden dan met elkaar. Soms bleven we tot na middernacht bij ons mannetje in het ziekenhuis.

In het begin leek het allemaal niet echt vooruit te gaan. We hadden de indruk dat er weinig onderzoeken gedaan werden en ook Mathieu beterde niet echt. Hij kreeg zijn voeding via een neus-maagsonde, waarlangs ook zijn maagsap geaspireerd werd. Hij had een infuusje met verschillende baxters en lag aan de monitor.

Na enkele weken hebben ze bij Mathieu 2 biopsies genomen uit de onderste centimeters van zijn dikke darm. Na een week ongeduldig wachten kregen we het resultaat: er waren geen zenuwcellen te zien. De week nadien moest Mathieu onder algemene narcose om opnieuw biopten te laten nemen, dit keer van een beetje verder in zijn dikke darm en was het resultaat hetzelfde: geen zenuwcellen te zien.

We hadden veel steun bij onze vrienden en familie en ook onze onthaalmoeder zijn we enorm dankbaar. Zij stonden altijd klaar om Emiel op te vangen. Al voelden we ons wel schuldig dat we hem zo weinig aandacht konden geven. Maar hij leek het precies te ‘begrijpen’. Af en toe kwam hij zelf eens mee op bezoek bij zijn broertje.
En dan mag je naar huis…
2x per dag moesten we hem thuis een lavementje geven. Niet leuk maar het werkte wel. Hij dronk, hij groeide en hij kwam relatief goed bij.

Op 8 augustus was dan een operatie gepland.
Na zijn operatie kwam Mathieu op de kinderintensieve terecht. Nog zo een moeilijke periode om niet te zeggen: de hel.
Toen we ons mannetje zagen was hij nog verdoofd. Lang konden we niet blijven want om 20u moet het bezoek (ook de ouders) de zaal verlaten.
Later kwam de professor nog langs met zijn assistente. We gingen naar een zaaltje apart en kregen de volledige uitleg van hoe zijn operatie verlopen was. Niet goed dus, dat hadden we ook al door. Hij had speciaal een foto genomen van Mathieu zijn darmpjes en het was overduidelijk. Zijn volledige dikke darm was eigenlijk plat wat erop wees dat die dus niet bezenuwd was. Ze hadden het einde van zijn dunne darm verbonden met zijn anusje. Elke dag probeerden we om 10uur bij hem te zijn en bleven we dan tot 20u. Zo konden we zelf voor hem zorgen. Zijn pampertjes doen, hem opfrissen, zijn flesjes geven,…We moesten vooral goed op zijn billetjes letten, dat deze niet rood werden. Kilo’s zalf hebben we gesmeerd!
Een week later mochten we EIN-DE-LIJK terug naar de pediatrie met hem. Ons geluk kon niet op. Dag en nacht bij mijn kleine vriend kunnen zijn. En ook daar verbleven we een weekje. Alles verliep goed, zoals het moest. En wanneer we toen het ziekenhuis mochten verlaten dachten we dat alles achter de rug zou zijn. Behalve de maandelijkse controles en dat we wisten dat we zijn billetjes en voeding in het oog moesten houden wisten we niet dat er ons nog zulke hectische periode te wachten stond.

De eerste maanden verliep alles goed, naar omstandigheden. Maar dan begon de winter, met alle ellende erbij! Het was een periode van bezoekjes aan de pediater, ziekenhuis en spoeddienst. Mathieu weigerde zijn eten en drinken, droogde uit, vermagerde,… En als ze je dan zeggen ‘mevrouw, als je morgen zou gekomen zijn was het te laat geweest’. Dan weet je het even niet meer… (al dit gedoe kwam toen ook deels doordat we nog niet wisten dat hij koemelkallergie had waardoor hij steeds moest braken en dus ook niet kon bijkomen). In februari-maart hebben we bijna 3 weken in het zieknhuis gelegen en toen zijn we ook met sondevoeding naar huis gegaan. Zo konden we hem ’s nachts bijvoeden waardoor hij al zijn kostbare verloren grammetjes terug kon bijkomen.
En eigenlijk gaat het zo de hele tijd op en af… Om mijn verhaal een beetje in te korten.
Het gaat enkele maanden goed, daarna weer niet meer. Gelukkig hoeven we niet meer opgenomen te worden op pediatrie en kunnen we steeds thuis terug herstarten met sondevoeding.  Hij heeft het tot nu toe al 3 keer nodig gehad. In maart, augustus en nu in december terug.
Natuurlijk kan ik nog vanalles vertellen wat er nog gebeurde… maar het is zo uitgebreid en moeilijk samen te vatten. Niemand verwacht dat wanneer je eerste kindje gezond gebroen word, je zoveel ‘mal chanche’ kan hebben met het tweede. 2 kindjes zo kort achter elkaar was een bewuste keuze, we wisten dat het druk zou worden, maar met Mathieu veranderde echt alles. Je privé leven, je werk, je sociale leven,…
Maar zou ik willen ruilen? Neen, voor geen geld van de werled! Mathieu kan zoveel liefde tonen en ook Emiel gaat er fantastisch mee om als zijn broertje’s ‘poepje pijn’ doet.  

Mijn specialeke

Kort na de geboorte van Mathieu kreeg ik een telefoontje van Kelly (mama van) met het slechte nieuws dat er iets niet oké was met hem, dat hij naar Jette moest gebracht worden met de ziekenwagen.
De tranen rolden van mijn gezicht.
Na héél veel onderzoeken en héél veel vraagtekens kwam het verdict: Hirschsprung. Ik kreeg het niet over mijn hart om hem te gaan bezoeken maar mijn gedachten waren elke dag bij hem en het gezin.
Mathieu zijn broer kwam op dat moment nog bij mij naar de opvang en zo had ik dagelijks nieuws over hoe het met Mathieu ging.
Voor de ouders waren de eerste maanden erg zwaar. Voor Mathieu bij mij in de opvang startte werd hij nog geopereerd. Eerst zeiden ze dat het maar een stukje van zijn dikke darm zou zijn maar uiteindelijk werd heel zijn dikke darm verwijderd.
Mathieu had na zijn operatie zware weken, maanden. Bij mij in de opvang ging de extra aandacht vooral naar de verzorging van zijn billetjes (wat voor hem heel pijnlijk was,is).
Toen hij vaste voeding begon te eten was het telkens ook zoeken wat hij kon verdragen en ook nog steeds de verzorging van zijn billetjes.
Zijn eerste winter was heel zwaar. Veel ziek, veel pijn en de starts van sondevoeding. Ik heb enkele keren echt schrik gehad en lichtjes in paniek de ouders opgebeld met de vraag met hem naar de dokter te gaan. Op een dag belde Kelly mij (lichtjes in paniek) op omdat het niet goed ging met Mathieu. Ik raadde haar aan snel met hem naar de spoeddienst in Jette te gaan. Snel kwam ze zijn broer afzetten bij mij, ik ben naar de auto gelopen om hem een kusje te geven en hij zag er toch wel heel slecht uit en ben er de hele dag niet goed van geweest.
Toen de lente en zomer er aankwamen begon het ook met Mathieu te beteren. Hij heeft nog wel eens een mindere dag, een mindere periode, maar als ik denk aan vorig jaar valt het tot nu toe nog mee.
Vandaag is het vooral de verzorging van zijn poep en indien nodig hem troosten na elke nieuwe pamper. En natuurlijk ook de voeding waar we op moeten letten.
De periode dat hij sondevoeding krijgt komt de thuisverpleger ook bij mij langs om te controleren dat de sonde nog op zijn plaats zit en een nieuwe plakker te kleven. De sondevoeding zelf wordt vooral ’s nachts gegeven, overdag alleen als hij echt amper iets eet.
Ik denk dat het met Mathieu allemaal wel goed gaat maar ik denk ook dat hij af en toe een minder goede periode zal hebben.  
Door Mathieu zijn ziekte zal hij altijd ‘Mijn specialeke’ blijven.

Sofie, onthaalmoeder van Mathieu